Annons

Grotescos bild väckte kritik

Humorgruppen Grotescos återkomst marknadsfördes med en bild där en av medlemmarna är sminkad till en svart person. Bilden fick många att reagera och den plockades snabbt bort från hemsidan, skriver SVT:s "Kulturnyheterna".(TT)
Publicerad 4 september 2015

Humorgruppen Grotescos återkomst marknadsfördes med en bild där en av medlemmarna är sminkad till en svart person. Bilden fick många att reagera och den plockades snabbt bort från hemsidan, skriver SVT:s "Kulturnyheterna".

"Det som är uppseendeväckande är att en av deltagarna i gruppen är målad i 'blackface', som afrosvensk anser jag att det är osmakligt att SVT valt att kränka en redan eftersatt grupp i samhället", skriver en medlem i Facebookgruppen Fokus Afrofobi.

Annons

SVT beklagar publiceringen av bilden, som legat i arkivet sedan den användes i samband med lanseringen av Grotesco 2007. Även Grotesco beklagar händelsen på sin Facebooksida:

"Den är hämtad från sketchen "The Trial" som gjordes för åtta år sedan, innan debatten om blackface förts på allvar i Sverige. . . Vi gör nu sedan januari 2015 en version av samma sketch i vår föreställning 'Grotesco på Scala' och har valt att göra om den karaktären till vit. Just av skälet att vi inte vill förstärka rasistiska stereotyper. Grotesco är en antirasistisk humorgrupp."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons