Annons

Första transpersonen på indisk catwalk

För första gången tar en transperson plats på catwalken i en av Indiens främsta modeshower. Ett tecken på att acceptansen ökar - samtidigt som diskriminering av transpersoner kvarstår. - Det har inte varit lätt för mig tidigare, när jag mötte så mycket avsky och diskriminering.(TT)
Publicerad 9 januari 2017
””

Hon blir den första transpersonen att arbeta som modell på den indiska modeshowen. Arrangörerna bakom Lakmé fashion week, där hon deltar, har som mål att bryta stereotyperna som finns gällande kön, kroppsstorlek och skönhet.

””

Anjali Lama föddes i Nepal där flera steg för ökade rättigheter för hbtq-personer tagits de senaste åren. Bland annat har man rätt att själv välja sin könsidentitet och sedan 2015 kan de pass som utfärdas ange en tredje könskategori. I Indien har alla officiella dokument tre alternativ för könstillhörighet och transpersoner kvoteras in på arbetsplatser och utbildningar. Fortfarande är det dock vanligt med diskriminering och övergrepp och många transpersoner i landet måste försörja sig genom prostitution eller tiggeri.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons