Annons

Favoriten Lazarev: "Jag var nervös"

Sergej Lazarev höll för trycket. Den ryske jättefavoriten satte sin supershow och är nu i final med "You are the only one". Bland de tio bidrag som gick vidare finns även topptippade Armenien och Malta. Ryssland vill verkligen vinna Eurovision Song Contest i år.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Ryssland vill verkligen vinna Eurovision Song Contest i år. Man har skickat superstjärnan Sergej Lazarev till Globen med ett nummer som känns mer påkostat än hela Melodifestivalen.

Allt har dock inte gått friktionsfritt under den vecka som Lazarev varit på plats i Stockholm - redan under sin första repetition ramlade han ner från sin "Heroes"-på-steroider-skärm och den ryska delegationen har inte heller varit helt nöjda med tv-bilderna.

Annons

Efter avancemanget var Lazarev märkbart lättad.

””

Flaggkontrovers

Till final gick också en av de andra förhandsfavoriterna - Armeniens Iveta Mukutjian med "Lovewave".

Efteråt handlade dock det mesta om att hon viftade med Nagorno-Karabachs flagga under sändningen - en kontroversiell gest då Armenien och Azerbajdzjan sedan länge befinner sig i en konflikt om området.

””

Nordiskt fiasko

En annan av favoriterna, Ira Losco från Malta, lyckades också gå till final. Hennes bidrag "Walk on water" är skrivet av ett gäng svenskar - däribland Molly Pettersson Hammar.

Inget av våra nordiska grannländer lyckades kvalificera sig till finalen. Finlands Sandhja inledde hela kalaset, men hennes discodängiga bidrag "Sing away" har till och med kallats för "en katastrof" av experterna i Globen och hon åkte följriktigt ut ur tävlingen.

Däremot trodde många att Islands Gréta Salóme skulle gå vidare men inte heller hennes "Hear them calling" lyckades övertyga tv-publiken.

Inledde med "Heroes"

Årets första Eurovision Song Contest-sändning började annars som fjolårets sista avslutades - med Måns Zelmerlöw och "Heroes".

Annons

Den regerande Eurovisionmästaren leder ju årets sändningar tillsammans med Eurovisionsrutinerade Petra Mede. Trots ett mindre strul var Mede och Zelmerlöw nöjda och lyckades, som utlovat, att föra in lite mer humor i det hårt mallade formatet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons