Annons

Filmrecension: Overlord

Trots en blodig slakt på både nazister och monster blir det här JJ Abrams-producerade giftermålet mellan krigsfilm och rysare ett ganska misslyckat experiment. Natten före landstigningen i Normandie 1944 släpps ett kompani amerikanska fallskärmssoldater bakom de tyska linjerna för att spränga en viktig radiosändare.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Natten före landstigningen i Normandie 1944 släpps ett kompani amerikanska fallskärmssoldater bakom de tyska linjerna för att spränga en viktig radiosändare. Det går åt skogen - och när en handfull överlevare mot alla odds ska slutföra uppdraget upptäcker de att nazisterna sysslar med något riktigt sjukt i katakomberna under en liten fransk by.

Och där någonstans slutar det att vara spännande.

Annons

Okej, inledningens kaotiska landsättning är storartad. Stridsscenerna i slutet bjuder också på entusiastiskt ultravåld av hög klass när nazister och labbframställda styggelser mejas ner med kulkärvar och eldkastare.

Men inför blodbadet försöker regissören Julius Avery tyvärr göra en uppriktig krigsfilm, med hjälp av ett klumpigt manus och ett helt batteri krigsfilmsklichéer.

Stor möda läggs på att presentera den omaka lilla gruppen hjältar: renhårige huvudpersonen, ärrade veteranen, storkäftade New York-snubben, ortsbon Chloé vars vind de gömmer sig på och hennes lille son. Men ingen får så mycket djup och kärlek, och någon mysig gängdynamik växer aldrig fram där på vinden.

En hel del energi ödslas dock på en fumligt serverad sensmoral om att kriget minsann gör oss alla till monster egentligen.

Skräckelementen är också rätt slitna. Vi har sett de här monstren förut och bu-effekterna kommer exakt där man förväntar sig.

Det som siktar på en blandning av "Band of brothers" och "Resident evil" landar mer i en lite för lång mellansekvens i tv-spel där man helst bara vill återgå till att skjuta nassar med kpist.

Nazisterna är i och för sig härligt ondskefulla. Anförda av danske Pilou Asbaeks vattenkammade psykopat till SS-officerare och slutboss finns ingen hejd för deras brott mot allt som är heligt. De utför ohyggliga experiment på människor, bränner krucifix och spottar till och med på en baseboll. Den här filmen hade mått bra av lite mer av den sortens ironi.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons