Annons

"Faust" i farlig pakt med godheten

Den som är alltför övertygad om andras ondska riskerar själv begå illdåd. Detta är temat för succéduon Hannes Meidals och Jens Ohlins nytolkning av "Faust" på Elverket. - Det finns ett rus i att känna sig rättfärdigt indignerad, säger regissören Jens Ohlin.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Faust är död, men i konsertlokalen "Huset" lever hans arv vidare. Ett kvinnorop har hörts från källaren i 24 år, och de efterlevande måste nu till slut kännas vid katastrofen. "Men skulden är ju ändå Fausts", säger någon. Situationen eskalerar snabbt: "Jag skulle skära kuken av den jäveln och spika fast den i hans fucking panna."

När Jens Ohlin och Hannes Meidal tar sig an Faustmyten på Elverket, om en lärd man som sluter en pakt med djävulen, är båda centralfigurerna borta. Eller: de finns kvar, men som bekväm känslomässig rekvisita för en eftervärld som vill slippa fundera över sin egen skuld.

Annons

"Lättast ta avstånd"

””

Denna gång verkar det farliga alltså vara pakten med godheten. Manusförfattaren och skådespelaren Hannes Meidal nickar.

””

Behovet att rättfärdiga sig måste dock inte handla om hur vi framstår inför andra, utan även inför oss själva. Hannes Meidal berättar att Albert Speer, som ansvarade för den nazityska krigsindustrin, ägnade resten av livet åt att förklara sig ovetande om Förintelsen. Han försökte rentav konvertera till judendomen.

Succé med "Hamlet"

Uppsättningens devis understryker farorna med att tro för starkt på sin egen godhet: "Vart kan du inte leda den som tror att ondskan alltid finns någon annanstans?" Och det är inte första gången duon sätter upp en klassiker om ansvar; förra året gjorde de succé med "Hamlet", som belönades med både Thaliapriset och Svenska teaterkritikers pris. De kommer dock inte på några etiska kompromisser som de själva tvingats till för att nå framgången.

””
””
””

"Hus i helvete"

Hannes Meidal ler.

””

Teman som en kvinnas klagan som ingen låtsas om, och huruvida omgivningen kan hållas medansvarig för en enskilds illdåd, leder tankarna till metoo-rörelsen. Den 8 november var det ett år sedan scenupproret #tystnadtagning. Meidal och Ohlin vill inte bli alltför specifika, men säger att samtiden finns med i pjäsen i allra högsta grad.

””

"Faust" får premiär den 15 november på Elverket i Stockholm.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons