Annons

Intelligent banbrytare död

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd är död. Han var en kvick och mångsidig banbrytare, tillika skapare av det kanske mest kända svenska konstverket, "Non violence", vars fredsbudskap är spritt världen över. Sedan 1950-talet hade Carl Fredrik Reuterswärd slagit knut på hästskor, linjaler, blyertspennor med mera.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

Sedan 1950-talet hade Carl Fredrik Reuterswärd slagit knut på hästskor, linjaler, blyertspennor med mera. Den knutna pistolpipan såg dagens ljus efter att John Lennon blivit skjuten 1980. De hade en gång bott på samma hotell och umgåtts i baren.

””

"Non violence" var ett fredsprojekt och en gestaltning av den desarmerade makten. Revolvrarna finns utplacerade framför FN-skrapan i New York, på Segelgatan i Stockholm och på andra platser i världen och ska ses som ett och samma verk. Reuterswärd fick pengar för transport och material men tog aldrig betalt för statyerna.

””
Annons

Intelligent

Vännerna beskriver honom som rolig, kvick, intelligent och filosofiskt intresserad. Som konstnär var han en banbrytare och gränsöverskridare redan från början. I en tid då konstnärer helst skulle måla intresserade han sig för idébaserad konst och växlade, likt vännen och vapendragaren Öyvind Fahlström, vilt mellan olika genrer.

I "Hylands hörna" skulle de förklara ordet "happening". Reuterswärd sade åt studiopubliken att komma fram på scenen vilket slutade med att studioteknikern i ren panik stängde av strömmen.

””

Konstens bana valde Carl Fredrik Reuterswärd tidigt. Som ung började han på Lundsbergs internatskola, men upplevde miljön som "rena Gulag" och reste till Paris i stället, berättar Thomas Millroth.

1955 debuterade han som poet.

””

Etnologen, författaren och konstnären Bengt af Klintberg beskriver en konstnär som "alltid gjorde det oväntade".

””

Bedövande doft

Bengt af Klintberg anordnade under 1960-talet den första Fluxuskonserten i Sverige och bjöd in Reuterswärd att delta i den. Denne framträdde då under pseudonymen Charles Lavendel och gjorde en performance där han hällde ut en flaska lavendelkoncentrat som spred en bedövande doft kring sig i lokalen.

På 1960-talet satte Reuterswärd in annonsen "Closed för holidays 1963 till 1973" i New York Herald Tribune. Under pseudonymen Kilroy började han jobba med laser och gjorde bland annat ett enormt verk som Moderna Museet planerar att visa nästa år.

Carl Fredrik Reuterswärd blev 81 år. Han avled på Helsingborgs lasarett efter en längre tids sjukdom.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons