Annons

Cannesfilmer tar hem flest priser

Filmerna på filmfestivalernas filmfestival tar också hem flest priser på de stora galorna. Cannes står i en klass för sig, jämfört med konkurrenterna i Berlin och Venedig, enligt en genomgång av Dagens Nyheter.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

Sedan 1951 har de filmer som har haft Cannespremiär tagit 86 av priserna i DN:s genomgång: Oscars bästa film, Oscars bästa utländska film, Golden Globe för bästa utländska film, Guldbaggen för utländska film och European Film Awards bästa film.

Finns undantag

Annons

Enda prisklassen där Cannes inte dominerar är Oscar för bästa film, som nästan alltid går till amerikanska filmer. De två senaste vinnarna "Spotlight" och "Birdman" hade premiär i Venedig, som står för 22 av priserna i DN-granskningen, medan Berlin har totalt 20 av priserna.

Förra årets Guldpalmsvinnare "Sauls son", i regi av Laszlo Nemes, vann både en Oscar och Golden Globe för utländska film.

Går inte köpa sig in

Svenske filmregissören Ruben Östlund börjar snart spela in filmen "The square", med siktet att ha världspremiär i Cannes nästa år. Han sitter också i juryn för Cannesfestivalens sektion Un certain regard, som är snäppet under Guldpalmstävlingen.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons