Annons

Arvingar förlorar kamp om Kandinsky-tavla

Arvtagarna till en judisk konstsamlare har misslyckats med att återkräva en högt värderad Kandinsky-målning som såldes till Amsterdams stadsmuseum under andra världskriget.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Arvtagarna till en judisk konstsamlare har misslyckats med att återkräva en högt värderad Kandinsky-målning som såldes till Amsterdams stadsmuseum under andra världskriget.

De tre arvtagarna hävdar att målningen "Painting with houses" från 1909 såldes på auktion under tvång i oktober 1940, fem månader efter att Tyskland invaderare Nederländerna, och har därför krävt att få tillbaka den.

Annons

Men det kravet har nu avslagits av den organisation som avgör ärenden om äganderätt till artefakter som plundrades under den nazistiska ockupationen. De bedömer att affären kan ha påverkats av den nazistiska regimens närvaro men att den också var en konsekvens av de försämrade ekonomiska omständigheterna i landet innan den tyska invasionen.

Wassily Kandinsky var en rysk konstnär och en av pionjärerna inom den moderna abstrakta konstvågen i början av 1900-talet. Hans tavlor är mycket eftertraktade och har klubbats för flera hundra miljoner kronor på auktion.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons