Annons

Antalet sexbrott på festivaler minskar

Sexuella övergrepp på festivaler i Sverige blir allt färre, enligt en ny rapport. - Jag tycker vi har lyckats superbra, säger Niclas Lagerstam, arrangör för Putte i parken. Problemet med sexuella ofredanden i samband med festivaler och offentliga tillställningar är inget nytt.(TT)
Publicerad 4 december 2018

Problemet med sexuella ofredanden i samband med festivaler och offentliga tillställningar är inget nytt. 2016 bildade polisen en arbetsgrupp som skulle ta fram en plan "mot sexuella ofredanden vid publika evenemang".

Ur det föddes ett samarbete mellan bland annat polis, RFSU, branschorganisationen för festivalarrangörer (Svensk live) och lokala politiska företrädare. Tillsammans skulle de jobba på ett nytt sätt med frågan om sexuella ofredanden.

””
Annons

Kraftig nedgång

Siffrorna från de sex utvalda festivalerna i rapporten visar att antalet anmälda fall av sexuellt ofredande har minskat från 109 till 29 mellan 2016 och 2017.

Luleå hamnfestival, Stadsfesten i Skellefteå, Putte i parken i Karlstad, We are Sthlm, Way out west och Emmabodafestivalen har valts ut för att "få så stor spridning mellan olika variabler som möjligt".

””

Uppmärksammat ämne

Samarbete mellan olika myndigheter och intresseorganisationer har existerat tidigare, men alltså fått en ny och mer samsynt inriktning.

””

Han poängterar att den mediala uppmärksamheten kring sexuella övergrepp har påverkat inställningen, inte bara hos arrangörer och samordnare utan också hos publiken.

””

Konkreta åtgärder

Niclas Lagerstam säger att Putte i parken plockade bort de elektroniska dansmusikakterna 2017 sedan anmälningar om sexuella övergrepp koncentrerats till just dem under 2016.

””

Andra arrangörer valde att flytta populära artister som drog mycket och ung publik till tidigare på kvällen, då det var ljusare ute. Även kameraövervakning, ökad närvaro av polis och säkerhetsvakter samt krimjour på festivalområdena pekas ut som framgångsfaktorer i rapporten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons