Annons

Kurslyft trots rapportmiss från Danske Bank

Vinsten rasar oväntat mycket för Danske Bank i tredje kvartalet, som präglats av bankens gigantiska penningtvätthärva i Estland. Men på börsen är det tummen upp. Danske Bank-aktien stiger med cirka 4 procent.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Danske Bank-aktien stiger med cirka 4 procent. Detta trots att vinsten för kvartalet hamnade lägre än väntat och trots att banken inte hade några lugnande besked att komma med när det gäller de misstänkta affärerna i Estland 2007-2015.

””

Rasat 50 procent

Annons

Han påpekar att Danske Bank-aktien inför kvartalsrapporten följt med nedåt när konkurrenterna Jyske Bank och Sydbank rapporterat resultat.

Samtidigt finns det mycket börsvärde att återhämta för Danske Bank, vars aktie rasat med nästan 50 procent sedan årsskiftet.

Marknaden ser en stor risk för att Danske Bank åker på mångmiljardböter och i värsta fall USA-sanktioner till följd av härvan, som redan tvingat den förre vd:n Thomas Borgen att avgå.

"Vi är medvetna om att vi har ett hårt arbete framför oss med att återfå kundernas förtroende", skriver Danske Banks tillförordnade vd Jesper Nielsen i rapporten.

Har påverkat förtroendet

Han tillägger att bankens utredning av penningtvätthärvan i Estland, där tusentals kunder gjort miljontals misstänkta transaktioner, ännu pågår. USA:s justitiedepartement utreder också härvan, liksom danska och estländska myndigheter.

Vinsten i tredje kvartalet sjönk bland annat sedan Danske Bank satt av 1,5 miljarder kronor som en donation till brottsbekämpning. Donationens storlek motsvarar den bruttovinst Danske Bank tidigare plockat ut från den filial i Tallinn som misstänks för att ha hjälpt tusentals kunder från forna sovjetrepubliker att tvätta pengar.

Danske Bank i Sverige har också påverkats av penningtvättskandalen, enligt Berit Behring, vd för Danske Bank i Sverige.

””

Tillväxt och nya kunder

Banken har haft väldigt stort fokus på att informera kunder så mycket som möjligt om vad som har hänt, enligt Behring.

””
Annons

Fast tittar man på den svenska verksamhetens resultat går det inte att skönja någon kris. Den präglas av tillväxt och nya kunder.

””

I Sverige ökar Danske Banks intäkter och rörelseresultat med 2 procent under tredje kvartalet och banken tar marknadsandelar på en ännu växande bolånemarknad, trots att man ökar sin så kallade bolånemarginal.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons