Annons

Facket laddar för tysk storstrejk

Med krav på lönelyft på 6 procent och möjlighet att förkorta arbetsveckan laddar Tysklands största fackförbund, IG Metall, för storstrejk. Svenska IF Metall hoppas på framgång för de tyska kollegorna.(TT)
Publicerad 8 januari 2018

Under veckan beräknas 700 000 anställda på hundratals tyska fabriker gå ut i korta så kallade varningsstrejker. Det är ett återkommande inslag när tyska avtalsförhandlingar går in i slutfasen.

IG Metall kräver utöver ett lönelyft på 6 procent att medlemmarna ska få möjlighet att under en tidsperiod gå ned från 35 till 28 timmars arbetsvecka för att kunna ta hand om barn och äldre.

Annons

Stora klyftor

Kraven kommer efter en stark ekonomisk period för Tyskland. Fast som i många andra länder i väst har löneökningarna inte tagit fart, trots en tajt arbetsmarknad med rekordlåg arbetslöshet och sektorer där det är svårt att fylla vakanser.

Bedömare räknar med att lönekravet kommer att falla tillbaka i förhandlingarna. Jämfört med svenska avtalsförhandlingar är stora klyftor mellan krav och utfall i Tyskland snarare regel än undantag.

””

Fast han hoppas på framgång för sina tyska kollegor, bland annat för att det skulle stärka den svenska industrins position gentemot den tyska och samtidigt lyfta tysk köpkraft.

””

Från arbetsgivarhåll höjs dock ett varningens finger, särskilt vad gäller kravet på möjlighet till arbetstidsförkortning med sju timmar per vecka.

””
””

"Väldigt fartblinda"

De tyska arbetsgivarna har förklarat arbetstidskravet olagligt och har hotat med att gå till domstol.

””

Han varnar samtidigt för konsekvenserna av den hotande tyska storstrejken. Enligt Weihe köper svensk industri insatsvaror från Tyskland för över 35 miljarder kronor per år och ett avbrott i leveranserna skulle snabbt skapa problem.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons