Annons

Trendbrott i antal konkurser

För första gången på länge ökar antalet konkurser. - Det är ett trendbrott. Vi har haft en lång, lång period av nedgång, säger Krister Jonsson Sverigechef på kreditupplysningsföretaget Creditsafe. I april gick 546 aktiebolag i konkurs, sju procent fler än under samma månad i fjol, enligt Creditsafe.(TT)
Publicerad 2 maj 2016

I april gick 546 aktiebolag i konkurs, sju procent fler än under samma månad i fjol, enligt Creditsafe. Även konkurrenten UC:s konkursstatistik för april visar en vändning, fem procent upp. UC:s siffror avser även andra bolagsformer än aktiebolag.

Med undantag för juni i fjol hade konkurserna före april i år minskat i antal i 17 månader i streck.

””
Annons

Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC pekar på att det i större utsträckning är mindre företag utanför storstadsregionerna bland konkurserna. De små företagen är mer efterfrågekänsliga och bankerna har börjat vara mer försiktiga med företagsutlåning.

””

Över tid minskar dock konkurserna. Enligt UC har konkurserna hittills i år minskat med sex procent, jämfört med motsvarande period förra året. Creditsafe beräknar att minskningen på årsbasis är tio procent.

Totalt berördes 1 266 personer av aprilkonkurserna enligt Creditsafe.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons