Annons

Transportfack manar till sympatiaktion

Det krävs ett nordiskt samarbete i Norwegianstrejken, anser fackförbundet Parat. Nu uppmanar Nordiska Transportarbetarfederationen alla sina medlemmar att gå ut i sympatiåtgärder.(TT)
Publicerad 10 mars 2015

Den Nordiska Transportarbetarfederationen har tagit ställning i konflikten och uppmanar nu alla sina anslutna fackförbund, där bland annat svenska Transport ingår, att gå ut i sympatiaktioner med Norwegianpiloterna, rapporterar NTB.

Om samtliga anslutna förbund hörsammar uppmaningen kan det förlama Norwegians internationella trafik.

Annons

Kan bli svensk blockad

På Transport, vars medlemmar arbetar med bland annat tankning och lastning av plan, sitter förbundsstyrelsen nu i sammanträde. Besked väntas senare under kvällen.

””

Men enligt honom påverkar inte Nordiska Transportarbetarfederationen förbundets beslut.

Fackligt stormöte

Parat samlade tidigare under dagen en rad fackförbund i Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge till ett möte.

””

Både Transport och Unionen fanns på plats vid mötet.

””

Danskt besked på torsdag

Danska transportarbetare har tidigare varslat om en sympatistrejk som, om den utbryter, kommer att ställa till problem för Norwegians bagagehantering, säkerhetskontroll och service och städning av plan i Danmark. Besked om strejken blir av väntas på torsdag.

Samtidigt pågår förhandlingar med Norwegian och enligt NRK ska Parat och Norwegian ha fått ett nytt bud i den pågående konflikten. Förslaget har lagts fram i samarbete mellan flygbolagets och fackförbundets jurister, men det är inte känt vad det innehåller.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons