Annons

Tid kvar att boka sommarresan

När är det egentligen billigast att boka flygresan på nätet? 36 dagar i förväg, enligt en ny rapport om resetrender och nätbokningar. Att priserna kan variera mycket, ibland från en dag till en annan, vet alla som klickat runt på bokningssajter för att hitta flyg, hotell och hyrbilar.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Att priserna kan variera mycket, ibland från en dag till en annan, vet alla som klickat runt på bokningssajter för att hitta flyg, hotell och hyrbilar.

För flyg är 36 dagar före avresa och för hotell 29 dagar före ankomst den ideala tidpunkten, enligt Adobe som har analyserat sökningar på stora sajter på nätet mellan 2015 och 2017.

Annons

Företaget påpekar dock att det kan vara brist på hotellrum på en del platser. Det kan därför vara idé att boka boendet tidigare, och sedan avboka och boka om priset går ner. Då gäller det att ha koll på avbokningsreglerna för just det hotellet.

En liknande undersökning om flygbokningar från Skyscanner, som kom tidigare i år, visar på lite annat resultat. Enligt den varierar bästa tidpunkten att boka flyg beroende på resmål, och kan vara såväl 16 som 25 veckor innan.

Det har varit en kraftig tillväxt för resebokningar på nätet i flera år. Men i år ses en avmattning vad gäller sommarresor, enligt Adobe. Men omsättningen för flyg- och hotellbokningar beräknas ändå landa på drygt 19 miljarder euro,

Inom Europas gränser åker skandinaviska resenärer helst till Malaga eller Alicante, följt av London och portugisiska Faro. Utanför Europa är de populäraste destinationerna, enligt Adobe, USA, Thailand och Förenade Arabemiraten.

I Europa som helhet ses ett stigande intresse för kryssningar.

Även om USA fortfarande är ett populärt resmål minskar resandet dit. Dollarn har blivit dyrare, vilket också påverkar biljettpriserna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons