Annons

Tankesmedja manar: Sälj statsbolag!

Tankesmedjan EVA hävdar att privatisering och försäljning av ett antal statliga bolag skulle ge ett klirr på 20 miljarder euro i den finländska statskassan. De bolag som pekas ut som lämpliga försäljningsobjekt är finanskoncernen Sampo, skogsbolaget Stora Enso och Metso inom processindustrin.(TT)
Publicerad 3 april 2016

De bolag som pekas ut som lämpliga försäljningsobjekt är finanskoncernen Sampo, skogsbolaget Stora Enso och Metso inom processindustrin. Staten är delägare i bolagen. Dessutom föreslår EVA att staten ska sälja hälften av aktierna i energibolaget Fortum, oljebolaget Neste och flygbolaget Finnair.

Posten, järnvägsbolaget VR och systembolaget Alko är andra storbolag som EVA anser att den finländska staten kan göra sig av med.

Annons

Eero Heliövaara, chef för avdelningen för ägarstyrning vid statsrådskansliet, är tveksam till om privatiseringar och försäljningar skulle inbringa ett så högt belopp som EVA räknat ut, motsvarande närmare 280 miljarder kronor.

””

Nordnets aktiestrateg Jukka Oksaharju är också tveksam till att snabbt få in pengar till statskassan och säger att det måste finnas ett vettigt återplaceringsmål innan försäljningen sker. Han ser dessutom en risk för att man lever över tillgångarna i några år efter en försäljning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons