Annons

Tåget hotas av storstrejk

En storstrejk i tågtrafiken hotar. LO-facket Seko går till attack för högre löner. Om strejken blir verklighet kommer all pendeltågstrafik i Västsverige att stå still. Även trafiken i Öresundsregionen och pendeltågstrafiken i Stockholm kommer att drabbas.(TT)
Publicerad 3 maj 2017

"Strejken kommer att slå väldigt hårt mot allmänheten som kommer att drabbas när tågen inte går. Strejken kommer även att slå hårt mot svensk exportindustri som är beroende av godstågen för att kunna exportera sina varor", skriver arbetsgivarparten Almega i en kommentar.

Strejkvarslet är utformat som en trestegsraket med början den 12 maj.

Annons

Ovanpå eller inom

Precis som flera andra LO-förbunds tvister med sina arbetsgivarmotparter handlar det om hur LO:s låglönesatsning ska beräknas, inom eller utanpå industrins så kallade lönemärke på 6,5 procent på tre år.

I det första steget tas kringpersonal, städare och anläggningspersonal, i Stockholmsområdet ut i strejken. Därefter, den 16 maj, plockas lokförare på SJ Götalandståg och anställda som kör LKAB:s malmtåg ut i strejken. 19 maj tas bland annat alla tågvärdar på MTR:s pendeltåg ut i strejken.

Totalt berör konflikten cirka 1 000 Seko-medlemmar, enligt facket.

"Väldigt problematiskt"

””
””

"Det är väldigt problematiskt att Seko nu tar till stridsåtgärder för att spräcka det märke som satts av industrin i årets avtalsrörelse, och som är en grundbult i den svenska arbetsmarknadsmodellen", kontrar Almegas vd Anna-Karin Hatt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons