Annons

Sydafrikas arbetslöshet skenar

Arbetslösheten i Sydafrika skenade iväg till 26,7 procent under första kvartalet i år. Det kan jämföras med 24,5 procent under fjärde kvartalet i fjol, enligt landets statistikbyrå. Räknat i antal arbetslösa innebär det en ökning på omkring en halv miljon till 5,7 miljoner personer.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Räknat i antal arbetslösa innebär det en ökning på omkring en halv miljon till 5,7 miljoner personer.

Ökningen var väsentlig större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en uppgång för arbetslösheten till 25,3 procent i första kvartalet i år.

””
Annons

Enligt Reuters är arbetslösheten nu den högsta sedan motsvarande mätningar började göras 2008. Financial Times hävdar att det är den högsta nivån sedan 2003.

De dystra siffrorna kommer veckorna före det att ratinginstituten Fitch och Standard & Poor's ger besked om landets framtida kreditbetyg.

Sydafrika, som förlorat omkring en miljon arbetstillfällen sedan finanskrisen 2008-2009, är som en av världens största producenter av metaller hårt pressat finansiellt och ekonomiskt efter kraftiga prisfall på råvarumarknaden.

Ratinginstitutet Moody's bekräftade nyligen landets kreditbetyg på nivån Baa2, två steg från skräpstatus. Men utsikterna är negativa, vilket innebär en risk för framtida sänkningar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons