Annons

Surt för den som vill handla citroner

Den som plockar ned citroner, blomkål eller paprika i varukorgen får räkna med rejält höjda priser. Och den som hoppas på billigare kött i höst kan också känna sig blåst. Här är livsmedlen som blivit klart dyrast.(TT)
Publicerad 3 november 2018

Sommarens värme och torka slog hårt mot landets bönder men för konsumenterna är det dock inte mjöl eller gryn som kommit att bli dyrare i samband med storhandeln.

I stället håller trenden i sig med ihållande höga grönsakspriser, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Grönsakspriserna har generellt sett stigit med 11,3 procent och fruktpriserna med 6,2 procent i september jämfört med samma period förra året.

Annons

Bland värstingarna i grönsaksdisken märks blomkålen som stigit med 55 procent medan paprikan i sin tur skjutit i väg 37 procent.

För citronälskare är det också surt läge, upp med 35 procent, medan äpplen rusat 20 procent.

””

Högre priser

Den som hoppas kunna kompensera stigande frukt- och grönsakspriser med sjunkande köttpriser på grund av nödslakt i samband med sommarens värme, ska heller inte ha alltför stora förväntningar, snarare tvärtom.

””
””

Tack för kaffepriset

Helt nattsvart är det dock inte och alla varor har inte blivit dyrare. Kaffet har backat 1,3 procent och den som vill göra en löksoppa kan glädjas åt att den gula löken i alla fall blivit 7,5 procent billigare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons