Annons

Stor oro för nya amorteringskrav

Många låntagare är oroliga över att drabbas av de skärpta kraven på amortering av nya bolån, som snart träder i kraft. - Otroligt många hör av sig till oss, som inte har förstått vad reglerna innebär, säger Karin Hallgren på SBAB.(TT)
Publicerad 1 maj 2016

Däremot har de skärpta amorteringskraven ännu inte lett till någon rusning på bostadsmarknaden inför den 1 juni då reglerna ändras.

””

De nya minikraven innebär att den del av ett bostadslån som överstiger 70 procent av värdet på bostaden ska amorteras med två procent per år. Är skulden mellan 50 och 70 procent av värdet ska lånet amorteras med en procent per år. Motsvarar skulden mindre än 50 procent ställer reglerna inga krav på amortering.

Annons

Reglerna gäller enbart nya bostadslån, det vill säga att affären görs upp efter 1 juni i år.

Stoppades

Reglerna var på väg att införas redan förra året, men stoppades av juridiska skäl. Under våren 2015 fick bostadsmarknaden amorteringsfrossa och bostadsaffärer gjordes i allt hetsigare tempo och till allt högre priser. Totalt steg priserna på bostadsrätter med 16 procent och på villor med 12 procent under 2015. Rusningen var som värst under våren inför att nya amorteringsregler skulle träda i kraft.

Men motsvarande hausse har uteblivit i år. Utbudet har visserligen ökat något på bostadsrätter på bostadssajten Hemnet, men minskat på villor. Prisutvecklingen i år är betydligt lugnare. Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik säger att amorteringsreglerna inte gjort några avtryck i prisstatistiken.

Tillämpas

Enligt Johan Vesterberg, presschef på mäklaren Fastighetsbyrån, är en förklaring att storbankerna i praktiken redan börjat tillämpa de nya reglerna.

””

Eftersom de nya reglerna knyter amorteringen till bostadens värde har Fastighetsbyråns mäklare märkt ett ökat intresse för bostadsvärdering även bland dem som inte planerar att flytta. Amorteringskraven omfattar även tilläggslån för att exempelvis renovera eller bygga till.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons