Annons

Stillastående bopriser "tyder på stabilitet"

Bostadspriserna stod stilla under oktober månad. Det trots 16 000 bostadsförsäljningar - en omsättningstakt högre än både maj och september. - Det tyder på en viss stabilitet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.(TT)
Publicerad 5 november 2018

Undantaget är Malmö län där priserna på bostadsrätter gått ned med två procent i oktober - och Stockholms län där priserna på bostadsrätter gått upp med en procent och priserna på villor gått ned med en procent jämfört med månaden före.

I övrigt ligger prisutvecklingen för villor och bostadsrätter på plus minus noll, såväl i riket som helhet som i de tre storstäderna, visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

””
Annons

"Tyder på stabilitet"

Oktober brukar vara en intensiv månad för bostadsmarknaden, men med 16 000 bostadsförsäljningar är omsättningstakten till och med högre än både maj och september som normalt får toppnoteringen.

””

I centrala Göteborg, Stockholm och Malmö har priserna för bostadsrätter stannat på minus fem respektive fyra och tre procent jämfört med för ett år sedan. Då kostade en lägenhet i Stockholm i genomsnitt 93 000-94 000 kronor per kvadratmeter, att jämföra med dagens priser på i genomsnitt 87 000 kronor per kvadratmeter.

Rekordutbud

Orsaken till att priserna inte går upp trots den höga omsättningen kan bero på det höga utbudet, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet. Enligt Hemnet är utbudet av bostadsrätter nu det högsta sedan mätningarna startade 2014, vilket gör att det fortfarande är köparnas marknad.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons