Annons

Svag krona lyfter svensk industri

Svensk industri mår bättre än på länge, om man ska tro ny statistik. Den svaga kronan stärker konkurrenskraften. Den svenska industrin står stark, starkare än på över fem år, enligt inköpschefsindex - en temperaturmätare av konjunkturläget i tillverkningsindustrin.(TT)
Publicerad 1 november 2016

Den svenska industrin står stark, starkare än på över fem år, enligt inköpschefsindex - en temperaturmätare av konjunkturläget i tillverkningsindustrin.

Det månatliga indexet steg från 54,9 i september till 58,4 i oktober, enligt Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf. Det var bättre än väntat och är också den högsta nivån sedan april 2011. Ett tal över 50 anses tyda på tillväxt.

Annons

Siffrorna antyder också att det finns ett större anställningsbehov än på länge. Delindexet för sysselsättningen steg till den högsta nivån, 56,6, på runt fem år. Även siffrorna för produktionen och produktionsplanerna noterar en högre nivå än på länge.

"Utfallen av enskilda månader bör dock tolkas med viss försiktighet", skriver Swedbank och Silf i en kommentar.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson anar att den svaga kronan blåst upp optimismen för exportsektorn - en svag krona gör svenska varor billigare i utlandet.

Han spår också att den starka inköpschefssiffran kan få fart på den svenska BNP-tillväxten under slutet av året, efter ett förmodat svagare tredje kvartal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons