Annons

Börsen gör tummen upp för Demokraterna

Demokraternas framgång i mellanårsvalet i USA, där de ser ut att ta över kontrollen över representanthuset, pressar dollarn och räntorna. Men på ledande Europabörser är det tummen upp. Om prognoserna håller förlorar Republikanerna sin majoritet i representanthuset till Demokraterna.(TT)
Publicerad 7 november 2018

Om prognoserna håller förlorar Republikanerna sin majoritet i representanthuset till Demokraterna. Men president Donald Trumps parti ser samtidigt ut att stärka greppet om senaten. Detta valresultat skulle ligga i linje med förväntningarna.

Ledande Europabörser och Stockholmsbörsen stiger efter en svag nedgång på ledande Asienbörser, medan terminshandeln pekar uppåt inför Wall Streets öppning i eftermiddag svensk tid.

Annons

Dollarn sjunker

Dollarn pressas mot andra valutor. Mot kronan är nedgången sju öre på några timmar. Räntan på en tioårig USA-obligation följer med nedåt och sjunker till 3,19 procent, ned från en topp kring 3,24 procent tidigare under natten.

Reaktionen bygger delvis på att Trumpregeringens förslag om nya skattesänkningar och avregleringar nu antas stöta på patrull. Därmed minskar risken för överhettning och inflationsproblem i USA, vilket i sin tur dämpar behovet av penningpolitisk åtstramning med räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

De skattesänkningar som Trumpregeringen hittills har gjorts har enligt enkäter inte gett de investeringar som sagts vara syftet. Snarare har det lett till dopning av börsen och ökad risk för långsiktiga statsfinansiella problem, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

””

Varnar för recession

Tillväxten i USA, på 3,5 procent i tredje kvartalet, väntas bromsa in till under 2 procent 2020, enligt Bergqvist. Andra bedömare varnar för recession, alltså en krympande ekonomi.

””

Den nya kongressen kan enligt bedömare samtidigt resa hårda motkrav för att höja skuldtaket för Trump nästa år och även blåsa nytt liv i den bittra partistriden om USA:s sjukförsäkringssystem.

””

Måste samarbeta

Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson ser ett liknande scenario framför sig.

””

Han påminner också om att mellanårsvalet kan ses som startskottet på valrörelsen inför presidentvalet 2020.

””
Annons

Valresultatet kan även skapa problem för Trump att få sitt nya omstridda handelsavtal mellan Kanada, Mexiko och USA godkänt i kongressen. Avtalet har fått hård kritik från stora fackliga organisationer med nära band till Demokraterna.

Samtidigt kvarstår osäkerheten vad gäller USA:s handelskonflikter med EU och Kina. Presidentens utrymme att föra en hård handelspolitik gentemot omvärlden påverkas inte. Dessutom har många demokrater en liknande frihandelsfientlig inställning i handelsfrågor som Trump.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons