Annons

SEB och Nordea granskas i dansk skattehärva

SEB och Nordea ska granskas av danska finansinspektionen i efterspelen av den uppmärksammade skattebedrägerihärvan cum-ex.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Danmarks skatteminister Karsten Lauritzen (liberala Venstre) vill att den danska finansinspektionen Finanstilsynet ska granska Danske Bank, Nordea och SEB kring anklagelser om inblandning i mångmiljardsvindel gällande aktieutdelningsskatt i Danmark.

””

Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige, säger till TT att hon inte har fått några indikationer på att Danske Bank skulle vara inblandad i sådana affärer.

””
Annons

Saknar dokumentation

Undersökningen rör den så kallade Bankordningen mellan de danska skattemyndigheterna, Skattestyrelsen, och de tre storbankerna som avslutades 2015. Bankerna kunde på vägnar av utländska kunder begära att få tillbaka skatt för aktieutdelning. Sammantaget har 5,4 miljarder danska kronor betalats tillbaka till bankernas kunder.

Skattestyrelsen har tidigare genomfört undersökningar av Bankordningen och inte hittat några tecken på fusk. Men enligt Skattestyrelsen är slutsatserna av undersökningarna osäkra eftersom myndigheterna saknar uppgifter om kunderna. Man har därför valt att låta Finanstilsynet granska bankerna.

Granskas i Tyskland

SEB granskas redan nu i Tyskland i samband med cum-ex-affärerna, enligt rättsliga dokument som TT granskat tillsammans med SVT och ett journalistnätverk lett av tyska Correctiv. En före detta SEB-chef i Tyskland är föremål för tyska åklagares förundersökning. SEB nekar till inblandning och tar avstånd från den här typen av skatteupplägg.

Sören Möller Christiansen, kommunikationschef på den danska Finanstilsynet, uppger för TT att man har fått en förfrågan från den danska skattemyndigheten avseende skattehärvan, och att man avser att diskutera frågan med den danska skattemyndigheten så snart som möjligt.

I övrigt har den danska myndigheten inga kommentarer kring detta, skriver han till TT.

Både SEB och Nordea meddelar TT att man samarbetar med myndigheterna.

"Det är viktigt att understryka att Nordea inte accepterar att utnyttjas som plattform för skattebrott och är inte heller inblandat i de uppmärksammade cum-ex-affärerna i Danmark", skriver Jenny Wickman, pressekreterare i Nordea, i ett svar till TT.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons