Annons

Sämre jobbsiffra än väntat i USA

Den amerikanska jobbtillväxten kom av sig betänkligt i december. Trots det förväntas centralbanken Fed höja styrräntan i mars. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 148 000 personer jämfört med november - betydligt lägre än Reuters prognos som låg på 190 000 personer.(TT)
Publicerad 5 januari 2018

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 148 000 personer jämfört med november - betydligt lägre än Reuters prognos som låg på 190 000 personer.

Även om arbetslösheten var kvar på rekordlåga 4,1 procent, den lägsta sedan december 2000, var jobbtillväxten överraskande låg.

Annons

Framförallt var det detaljhandeln som drog ned sysselsättningen, det till och med försvann jobb jämfört med föregående månad. Detta trots att just december med julhandeln är en tacksam period när det gäller jobbtillfällen inom detaljhandeln.

Viss uppgång

Statistiken från USA:s arbetsmarknadsdepartement fick de europeiska börsernas uppgång under dagen att mattas av, men när USA-börsen öppnade för handel var det åter igen med stigande kurser.

Det mesta talar också för att årets första räntehöjning från amerikansk horisont kommer i mars.

””

Höjd medelsnittslön

Bland annat visade statistiken att medelsnittslönen steg nio cent i december, motsvarande 0,3 procent, vilket kan jämföras med 0,1 procent i november.

Ett flertal ekonomer ser också enligt Reuters positivt på utsikterna att arbetslösheten kan sjunka lägre och till och med ned till 3,5 procent i slutet av året, vilket i sin tur skulle få ännu mer fart på USA:s inflation.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons