Annons

Ryska reserven krymper

Den ryska centralbankens reserver, i guld och utländsk valuta, har minskat med motsvarande hundratals miljarder kronor i värde hittills i år. Enligt centralbankens veckostatistik föll reservens värde till 363 miljarder dollar (cirka 3 030 miljarder kronor) den gångna veckan.(TT)
Publicerad 5 mars 2015

Den ryska centralbankens reserver, i guld och utländsk valuta, har minskat med motsvarande hundratals miljarder kronor i värde hittills i år.

Enligt centralbankens veckostatistik föll reservens värde till 363 miljarder dollar (cirka 3 030 miljarder kronor) den gångna veckan. Det kan jämföras med en nivå på 385,5 miljarder dollar (cirka 3 215 miljarder kronor) vid årsskiftet

Annons

Före Ukraina-konflikten, i januari 2014, beräknades värdet på den ryska reserven till över 500 miljarder dollar.

I totalbeloppet ingår utöver guld och valutatillgångar även fonderade medel, som normalt inte brukar räknas som valutareserv.

Reserven har bland annat använts till stödköp av den ryska valutan, rubeln, som till följd av raset för oljepriset och sanktioner i kölvattnet på Ukraina-konflikten, rasade med 43 procent mot dollarn i fjol och hittills i år har sjunkit med ytterligare 5 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons