Annons

LO håller byggfacken i strama tyglar

Kommunal får fri lejd, medan byggfacken hålls i strama tyglar. Så kan LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse tolkas.(TT)
Publicerad 4 april 2016

Svenskt Näringsliv och LO rekommenderar de parter på arbetsmarknaden som har kvar att träffa avtal att betrakta industriavtalet som normerande, skriver LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, i en överenskommelse.

"Svenskt Näringsliv och LO rekommenderar gemensamt de efterföljande parterna på arbetsgivar- och arbetstagarsidan att betrakta dessa avtal som norm vad gäller löneökningar i såväl procent som kronor", skriver de.

Annons

I förra veckan tecknade parterna i industrin ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Parterna i handeln följde efter med sitt avtal i går. Flera fack i byggbranschen såsom Byggnads och Målarna har varslat om strejk för sina krav som i mångt och mycket handlar om ackordsystemet. Dessa fack ingår i konstellationen 6F som begärt högre löneökningar än industrin.

I överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv framgår att LO dock förbehåller sig rätten att stötta Kommunal i strävan att höja undersköterskekollektivets löner utöver märket.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons