Annons

Förslag: Höjd skatt för fåmansbolag

Företagare i fåmansbolag får höjd skatt med upp till 4,8 miljarder kronor. Det blir konsekvensen om regeringen säger ja till förslaget om nya så kallade 3:12-regler. Utredaren Christer Silfverberg föreslår en rad ändringar av regelverket kring hur fåmansbolag beskattas.(TT)
Publicerad 3 november 2016

Utredaren Christer Silfverberg föreslår en rad ändringar av regelverket kring hur fåmansbolag beskattas. Syftet är att göra det svårare för företagare som både är aktieägare och löntagare i ett bolag att sänka sin skatt genom att plocka ut stora summor som inkomst av kapital i stället för vanlig lön, som beskattas högre.

Enligt förslaget som lämnades till finansminister Magdalena Andersson (S) på torsdagen ska delägarna i fortsättningen bland annat tvingas ta ut högre lön än i dag för att få utnyttja reglerna.

Annons

Skatteuttaget på delägares kapitalinkomster höjs från 20 till 25 procent.

Miljarder till staten

Företagens löneunderlag ska även i fortsättningen få användas vid beräkningen av utdelningen, men fler nivåer införs. Den så kallade förenklingsregeln ändras också.

Utredaren beräknar att effekten av förslagen blir ökade skatteintäkter med högst 4,8 miljarder kronor.

””

Han väntar sig många starka åsikter när utredningen nu ska ut på remiss.

Det regeringen framför allt har velat komma åt är "konstlade" bolag som skapas av höginkomsttagare i enda syfte att undvika skatt. Men med förslagen i utredningen uppnår man inte det syftet hävdar Per Åsling (C), ordförande i skatteutskottet.

””

Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch har suttit med i utredningen och är djupt kritisk.

””

Mer krångel

Hon lyfter fram försämringen av förenklingsregeln som ett exempel.

””

3:12-reglerna infördes i samband med skattereformen 1991, då inkomster från kapital och arbete började beskattas olika. Efter hand har de mjukats upp och ändrats, och i dag kan delägare i fåmansbolag till en viss gräns ta ut utdelning som ersättning.

Annons

Reglerna har kritiserats från olika håll för att vara å ena sidan för generösa, å andra sidan enormt krångliga och för att missgynna småföretag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons