Annons

Nu är det full fart i julgransfabriken

Jakten på den perfekta granen är i full gång - men ta inte för givet att den du köper är svensk. På en av landets få storskaliga julgransodlingar råder febril verksamhet. Suget efter svenska julgranar är stort från flera håll.(TT)
Publicerad 9 december 2018

Suget efter svenska julgranar är stort från flera håll.

””
””

På gårdsplanen vid Gunnars Granar i skånska Degeberga kör lastbilarna i skytteltrafik för att hämta paketerade granar av olika kvalitet. I dag går lasten till Västkusten och Stockholm. Senare i veckan körs julgranar till Slovakien och Norge. Mellan 8 000-10 000 granar ligger färdiga för leverans.

””
Annons

"Jag är väldigt ovanlig"

Höga, tjocka och täta eller lite smalare granar - Gunnar Göthner odlar gran för alla smaker på 180 hektar. Kungsgranar med vackert mörkgröna, frodiga barr, men även den klassiska rödgranen.

Faktum är att Gunnar Göthner har totalt en miljon granar i olika åldrar i odling. Omsättningen landar på cirka 13 miljoner per år, och verksamheten sysselsätter runt 20 personer under högsäsong inför jul.

Det är en storskalig produktion med export - något som Gunnar Göthner är relativt ensam om i Sverige.

””
””

Inte självförsörjande

Danskarna gör det - och norrmännen. Men i Sverige är julgransodling långt ifrån någon exportindustri. Här sysslar de flesta med granodling på hobbynivå.

Sverige får till och med importera julgranar - ofta från Danmark - för att möta det inhemska behovet, berättar Martin Pettersson, som i samband med en avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), om sjukdom i julgransodlingar, undersökt landets produktion.

””
””

För att möta svenska konsumenters sug efter kungsgran borde odlare norröver testa ädelgranar som klippgran, balsamgran och virginiagran, föreslår Martin Pettersson.

””
””

Pynt och dryck

Varje säsong skördar Gunnar Göthner drygt 50 000 granar, varav cirka en fjärdedel exporteras utomlands. Det som inte blir julträd eller "pyntegrönt" som används till dekorationer hamnar i flaskan.

””
Annons

Efterfrågan på julgranar är desto större. Men hur den ser ut beror faktiskt på var i landet du befinner dig. Kungsgran eller vanlig rödgran - vill kunderna ha "Disneygran" eller "Ernstgran"?

””

TT: Hur ser den perfekta granen ut enligt dig?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons