Annons

Utpekad vapensmugglare Nordeas kund

Han ska ha smugglat stora mängder vapen på 1970- och 80-talet, bland annat till Iraks exdiktator Saddam Hussein. Han är också Nordeas kund, med upplägg i skatteparadis, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

Avslöjandet är det senaste med svenskkoppling från de så kallade Panamadokumenten - jätteläckan med uppgifter från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama, som bland annat hjälpt Nordea och dess kunder med att upprätta brevlådeföretag i skatteparadis.

Nordea säger sig ha upphört med sådana upplägg 2009, men i korrespondens med Mossack Fonseca från 2013 framgår att banken vill hålla denna kund hemlig även för advokatbyrån. "Vi vill inte avslöja den slutgiltiga ägaren för er", skriver Nordea enligt onsdagens tv-program.

Annons

Kunden har smeknamnet "The Icelander" och ska ha tjänat mångmiljonbelopp på vapensmuggling. Islänningen har så sent som 2015 fyra aktiva brevlådeföretag via Nordea. Han blev den svenska storbankens kund 2009 efter bankkraschen i hans hemland, rapporterar Uppdrag granskning.

Stasi och Saddam

Enligt experter på vapenhandel köpte den i dag 85-årige mannen stora mängder vapen på 1970- och 80-talen av korrupta makthavare i östblocket. På uppdrag av USA:s underrättelsetjänst CIA smugglade han dem till väpnade antikommunistiska rebeller i bland annat Afghanistan och Somalia. The Sunday Times har rapporterat att han också samarbetade med den östtyska säkerhetstjänsten Stasi för att skeppa stridvagnar till Iraks krigiske exdiktator Saddam Hussein i slutet av 1980-talet.

Panamadokumenten har samordnats av det internationella journalistnätverket ICIJ. I en kommentar till ICIJ säger en talesman för islänningen: Han "har varit en internationell affärsman, som framför allt har haft verksamhet inom flygbranschen, och han avfärdar fullständigt era antydningar om att han kan ha arbetat för någon underrättelsetjänst".

Mannens brevlådeföretag knyts till lyxfastigheter i London och på Barbados.

Inte i gråzon

Nordea säger sig inte kunna kommentera uppgifter om enskilda kunder. På frågan om banken ska befatta sig med pengar som kan komma från vapensmuggling, svarar presschefen Magnus Nelin:

””

I programmet förekommer fler uppgifter om att banken fortsatt med upplägg i skatteparadis efter 2009. 2015 fanns 100 brevlådeföretag kvar som på uppdrag av Nordea upprättats av Mossack Fonseca. Sker det då fortfarande?

””

Finansinspektionen och Skatteverket har inlett utredningar sedan Nordeas roll i Panamadokumenten blivit kända.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons