Annons

Näthatad spelprofil prisas

Den amerikansk-kanadensiska spelprofilen Anita Sarkeesian tilldelas svenska Pingvinpriset. Detta för modet att fortsätta sin kamp mot könsstereotyper i tv-spel, trots att hon utsatts för rena dödshot.(TT)
Publicerad 9 november 2016

Att många kvinnliga spelkaraktärer är storbystade, pinnsmala och dessutom tvingas rädda världen i en allt annat än ändamålsenlig krigsmundering är välkänt. Men att tala om detta som ett problem görs inte ostraffat. Anita Sarkeesian vet. När hon för ett par år sedan äskade pengar på nätet för att producera en videoblogg om könsstereotyper i tv-spel kastade sig nättrollen över henne. Det gick så långt att ett helt universitet hotades att bli måltavla för en skolmassaker, bara för att hon blivit inbjuden. Föreläsningen ställdes in, men Sarkeesian har fortsatt sin kamp.

””

Stor uppslutning

Annons

Hon bestämde sig även för att göra en insamling för att fortsätta att undersöka spelvärlden, och medieuppmärksamheten kring hoten gjorde också att de efterfrågade 6 000 dollarna var insamlade på mindre än ett dygn. Till slut blev det över 150 000 dollar. Hennes arbete har fått så stor uppmärksamhet att hon i dag är rankad bland de 100 mest inflytelserika människorna i världen av Time Magazine.

””

Hennes videoblogg Tropes vs Women har tagit upp allt från kläder till utseende och kroppsspråk bland kvinnliga spelkaraktärer. Och debatten har gett vissa framsteg, dels bland utvecklarna, men också bland spelarna som lärt sig ställa krav. I dag är till exempel möjligheten att i alla fall välja en kvinnlig avatar vanligare.

Spelare trakasseras

Vid sidan av vad som syns på skärmen tvingas även spelarna själva utstå spe och spä om de inte tillhör den vita manliga normen.

””

Att Sarkeesian och många andra inte kan röra sig i det spelkulturella rummet utan att riskera dödshot är något som Pingvinpriset vill uppmärksamma. Och samtidigt visa att det finns ett stort stöd för de som utsätts.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons