Annons

Svenskt nej blockerar digitalskatt i EU

Med Frankrike som pådrivare vill en lång rad EU-länder införa en digitalskatt på nätjättar, helst redan före årsskiftet. Sverige säger bestämt nej. Frågan om en skatt på digitala tjänster har stötts och blötts i EU-sammanhang i ett drygt år, framför allt med påtryckningar från Frankrike.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Frågan om en skatt på digitala tjänster har stötts och blötts i EU-sammanhang i ett drygt år, framför allt med påtryckningar från Frankrike.

Tanken är att med en omsättningsbaserad skatt kunna plocka pengar från de vinster som görs i EU av globala nätjättar som Google och Facebook, även om de inte formellt är baserade i EU.

””
Annons

Nej från Sverige

Men skattebeslut i EU kräver enhällighet - och det finns definitivt inte i nuläget när det gäller synen på digitalskatten.

En av de mest benhårda nej-sägarna är Sverige, som inte tycker att diskussionerna utvecklas på ett sätt som gör ett ja mer troligt.

””

För hennes del är det framför allt en principfråga.

””

Beslut i december?

EU-kommissionen hoppas ändå på ett ja från EU-länderna redan i december. Frankrikes finansminister lovar att jobba hårt för det.

””

Länder som Spanien och Italien har redan aviserat att de kommer att gå vidare på egen hand om inte EU gör något. Tyskland tillhör de mer tveksamma, men har ändå öppnat för att besluta om något som kan bli aktuellt om inte frågan hinner lösas internationellt bland OECD-länderna fram till 2020.

Sveriges nej ligger dock tungt och fast. Och det gäller oavsett vem som är finansminister vid nästa EU-möte i december.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons