Annons

Mututredning mot Telia nedlagd

Förundersökningen om en misstänkt rekordstor miljardmuta i samband med Telias affärer i Azerbajdzjan läggs ner. Trots misstankar kan brott inte bevisas, anser åklagaren.(TT)
Publicerad 3 maj 2016
””

Förundersökningen inleddes efter det att TT och SVT:s Uppdrag granskning i maj 2015 avslöjade vad som misstänktes vara den i särklass största mutan i svensk historia. En affär 2008 med Telia visade sig vara värd minst 6 miljarder kronor för telekombolagets partner - av allt att döma presidentfamiljen i Azerbajdzjan. I gengäld kunde Telia bedriva sin verksamhet i landet, i form av dotterbolaget Azercell.

Ingen förklaring

Annons

Telias nuvarande ledning ärvde affären men polisanmälde den inte. Vd Johan Dennelind har beskrivit sin frustration över att inte kunna förklara varför bolaget 2008 köpte en kraftigt undervärderad andel av Azercell och sedan helt sonika gav bort den till sin presidentkopplade partner. Denna partner lade heller inte ut några pengar alls för att få sin tillgång.

TT: Om det inte är korruption, vad är då den alternativa förklaringen?

””

TT: Detta rörde sig om en misstänkt rekordstor muta, ni ger inte upp för lätt?

””

Uzbekistan fortsätter

Enligt åklagaren har utredarna gått igenom ett mycket omfattande material. Man har också begärt rättshjälp utomlands. Men de har inte hittat bevis för en intention att begå brott.

Utredningen om korruption i Telias affärer i Uzbekistan fortsätter dock. Förre vd:n Lars Nyberg, som avgick efter det avslöjandet 2012, förnekar att mutor förekommit i såväl det fallet som i Azerbajdzjanaffären.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons