Annons

Spotify rasar trots starka siffror

Det går bättre än väntat för Spotify och nu kan det till och med bli vinst i fjärde kvartalet. Ändå rasar aktien på börsen - något som enligt analytiker beror på ledningens flaggade investeringar.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Efter år av jätteförluster kan en vändning vara närmare än vad många bedömare har trott. I förra årets tredje kvartal levererade Spotify en förlust om 73 miljarder euro - och för samma period i år är motsvarande siffra nere på 6 miljoner euro.

Lönsamheten är till och med bättre än vad bolaget självt räknat med och rejält mycket bättre än analytikernas förväntningar som prognostiserade en förlust på minus 50 miljoner euro enligt Reuters.

””
Annons

Han tror att en avgörande faktor är Spotifys omförhandlade avtal med skivbolagen från i fjol.

””

Rasar på börsen

Bruttomarginalen har gått från 22,3 procent till 25,3 procent på årsbasis, men trots de starka siffrorna reagerar börsen initialt negativt på rapporten. Aktien rasar med 9 procent i öppningen.

Också Spotify tror att förlusten kan omvandlas till en vinst under nästa kvartal, men flaggar samtidigt för stora kostnadsökningar.

Orsaken till de förbättrade lönsamhetsmåtten är att bolaget inte lyckats anställa lika många nya medarbetare som man hade önskat och framför sig ser ledningen accelererande investeringar som kommer att trycka ned rörelsemarginalen, skriver de i rapporten.

””

Färre nya användare än väntat

Otterbeck tror att reaktionen på börsen också kan ha att göra med den redovisade användartillväxten.

Antalet aktiva månatliga användare steg med 28 procent till 191 miljoner under det tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Betalande kunder uppgick till 87 miljoner stycken - en ökning med 40 procent.

Det var något lägre än tidigare tillväxtsiffror och lägre än vad Otterbeck hade väntat sig.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons