Annons

Ministern ger elbolagen en sista chans

Från årsskiftet höjde Vattenfall elnotan med uppemot en tusenlapp för sina närmare 900 000 kunder. Nu hotar regeringen bolagen med strängare lagstiftning - hur sträng är lite upp till bolagen själva, enligt energiminister Ibrahim Baylan (S).(TT)
Publicerad 4 januari 2018

De senaste sju åren har de stora eldrakarna Vattenfall, Eon och Ellevio med ett monopol i ryggen höjt nätavgifterna med närmare 60 procent - elprisökningar som fått häftig kritik.

Men det är inte nog. Från årsskiftet höjde Vattenfall priset med sex procent ytterligare, vilket för villakunder med eluppvärmning kan innebära en tusenlapp extra på årsbasis. Snitthöjningen för en villaägare är runt 500 kronor om året. Tidigare under 2017 hade Eon och Ellevio höjt priset med tio respektive fem procent.

Annons

Skärpning på gång

I höstas föreslog regeringens myndighet, Energimarknadsinspektionen, tuffare lagstiftning som ska bromsa elbolagens saftiga höjningar av elnätsavgiften. Och i slutet av januari träffar Ibrahim Baylan såväl branschen som konsumentorganisationer för en dialog kring den nya lagstiftningen som är på gång.

””
””

Elnätsföretagen varnar eller hotar med att de kommer att dra ner sina investeringar i elnäten om de inte får höja sina priser så mycket som de vill.

Kan komma mera

””

Men den nya lagstiftningen kommer att gälla först från 2020. Fram tills dess har elnätsföretagen möjlighet att göra ytterligare större prishöjningar efter beslut i domstol - något Baylan inte kan påverka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons