Annons

Lägre massapris kan ge billigt toapapper

Efter rekorduppgången har nu priset på pappersmassa slagit i taket. Efterfrågan i Kina minskar vilket på sikt väntas leda till billigare toalettpapper i Sverige. Ett ton långfibrig sulfatmassa kostar i dag cirka 1 230 dollar per ton.(TT)
Publicerad 1 januari 2019

Ett ton långfibrig sulfatmassa kostar i dag cirka 1 230 dollar per ton. Det är den typ av fiber som används till kartong och är mest känslig för marknadsförändringar. Även priset på kortfibrig pappersmassa som används till exempelvis toalettpapper har sjunkit, men inte lika mycket.

””

Den höga prisnivån har lett till dyrare konsumentpriser.

Annons

Färre rullar

””

Även hygienartiklar som blöjor och sanitetsbindor påverkas av priset på pappersmassa, om än i mindre grad eftersom den nya generationen produkter innehåller relativt liten andel pappersmassa.

””

Dyrare pappersmassa kan även delvis kopplas till högre matpriser då mycket av maten vi köper ligger förpackad i kartonger. När kartongtillverkarna får betala mer för pappersmassan leder det till högre konsumentpriser.

Kostnadsökningar

Att priset på pappersmassa nu faller beror framför allt på minskad efterfrågan i Kina.

””

Trots att listpriset på pappersmassa alltså sjunker lär det dröja innan konsumenterna märker det. Till exempel har sanitetsjätten Essity haft stora kostnadsökningar under 2018 och är i färd med att öka priserna för att komma i fatt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons