Annons

Kommunal kan skrota fallskärmar

Framtida ledamöter i Kommunals förbundsledning kan bli utan fallskärm, enligt ett förslag från fackförbundets stadgeutredning, skriver tidningen Kommunalarbetaren. Förslaget följer på kritik sedan Kommunals förra kassör Anders Bergström fick en fallskärm på två miljoner kronor när han tvingades avgå i januari.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

Framtida ledamöter i Kommunals förbundsledning kan bli utan fallskärm, enligt ett förslag från fackförbundets stadgeutredning, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

Förslaget följer på kritik sedan Kommunals förra kassör Anders Bergström fick en fallskärm på två miljoner kronor när han tvingades avgå i januari.

Annons

För att få bort fallskärmarna föreslås att de fyra ledamöterna i förbundsledningen i framtiden inte längre ska anställas sedan de fått uppdraget, vilket nu är fallet. Genom anställningen får de ett så kallat trygghetsavtal, som fungerar som en fallskärm när de får sparken.

Lena Andersson, enhetschef i Kommunal och medlem i stadgeutredningen, säger till tidningen att systemet med fallskärmar är förlegat och inte etiskt riktigt.

Förändringen kommer enligt förslaget inte beröra ledamöter som väljs om och redan har anställning med trygghetsavtal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons