Annons

41-åring häktad i Falcon Funds-härvan

En 41-årig man, som varit på flykt undan utredningen efter bedrägerihärvan i pensionsbolaget Falcon Funds, har häktats. Risken finns att han både flyr och skadar utredningen enligt Stockholms tingsrätt. Åklagaren Jerker Asplund är nöjd med att den misstänkte häktats:(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Åklagaren Jerker Asplund är nöjd med att den misstänkte häktats:

””

Han räknar med att kunna väcka åtal någon gång under året.

Annons

Ytterligare misstänkta personer finns i Storbritannien, som ska lämnas ut till Sverige så snart de rättliga processerna kring deras gripande avslutats där. Men åtalet mot 41-åringen är inte avhängigt av de brittiska processerna, förklarar Asplund.

Den häktades advokat Thomas Olsson är säker på att den fortsatta utredningen kommer att bli till hans klients fördel.

””

Fler förhör

Den misstänkte har förhörts sedan han kom till Sverige i förra veckan, men inte särskilt ingående ännu, enligt Thomas Olsson. Nu får han förklara mer i kommande förhör.

””

Att den misstänkte mannen varit på flykt tror han inte betyder så mycket. Domstolen ska pröva misstankarna mot honom, inte hans försök att undkomma.

””

Thomas Olsson förklarar att den misstänkte nu inte har några tankar på att överklaga häktningsbeslutet. Hans klient är inte skyldig till anklagelserna om grova bedrägerier eller penningtvätt och motsätter sig också häktning, förklarade advokaten för rätten.

På flykt

41-åringen kom till Sverige i torsdags i förra veckan. Han greps i Storbritannien redan 2017 tillsammans med andra misstänkta i härvan. Mannen släpptes senare mot borgen. Ett av kraven var även att han skulle ha en elektronisk fotboja. I början av november i fjol flydde mannen. Enligt uppgifter till Expressen hade han tagit av sig fotbojan.

I slutet av november förra året beslutade en brittisk domstol att tre av de fyra misstänkta skulle lämnas ut till Sverige. Den fjärde personen, den nu aktuelle 41-årige svenske man som kommit till Sverige, befann sig då på flykt och vägrade infinna sig vid en domstolsförhandling i Storbritannien den 5 november. Mannen hade flytt till Ungern, där han greps i januari i år.

22 000 sparare blåsta

Annons

Bolagets premiepensionsfonder var tidigare valbara inom det svenska premiepensionssystemet. Under 2016 rullades skandalen kring Falcon Funds upp, och i oktober polisanmäldes härvan. Cirka 22 000 svenska pensionssparare hade sina pensionspengar i Falcon Funds.

Flera personer i bolaget är misstänkta för att ha tömt fonderna på omkring två miljarder kronor, varav mellan 700 och 800 miljoner fortfarande saknas.

Utredningen är mycket omfattande. Åklagaren har tidigare beslutat att bara en del av alla brottsmisstankarna ska ingå i utredningen, eftersom straffvärdet för det som finns med ändå slår i taket.

Sedan Falcon Funds-härvan rullades upp, och flera andra skandaler kring pensionsbolag blivit aktuella, har reglerna för fondbolag på Pensionsmyndighetens fondtorg skärpts. Antalet valbara fonder har minskats, och kraven på bolagen har skärpts.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons