Annons

Läcka om hemligt handelsavtal

Miljöorganisationen Greenpeace säger sig ha kommit över läckta dokument som visar att frihandelsavtalet TTIP utgör ett allvarligt hot "mot klimatet, miljön och konsumentsäkerheten".(TT)
Publicerad 2 maj 2016

Miljöorganisationen Greenpeace säger sig ha kommit över läckta dokument som visar att frihandelsavtalet TTIP utgör ett allvarligt hot "mot klimatet, miljön och konsumentsäkerheten".

De tyska medierna Süddeutsche Zeitung, WDR och NDR har tagit del av dokumenten om handelsavtalet, som förhandlats mellan EU och USA sedan 2013. Dokumenten visar att den amerikanska regeringens tryck på EU är hårdare än vad man hittills vetat om, skriver Süddeutsche Zeitung.

Annons

Washington hotar bland annat med att blockera exportlättnader för den europeiska bilindustrin, i syfte att få EU att importera mer amerikanska jordbruksprodukter.

"Det är dags att sprida ljus över dessa förhandlingar. Miljöframsteg, som skett till ett högt pris, prutas bort bakom stängda dörrar", säger Faiza Oulahsen på Greenpeace i Nederländerna, som kräver att förhandlingarna stoppas.

Dokumenten ska offentliggöras under måndagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons