Annons

Gränshandel både gynnar och utarmar

Gränshandeln med Norge fortsätter att sätta nya försäljningsrekord. Och mer ska det bli. Nu planerar Charlottenbergs Shoppingcenter för direkttåg från Oslo. - Det är bara en tidsfråga innan vi får till det, säger Madeleine Ward, chef för shoppingcentret.(TT)
Publicerad 8 juli 2018

Redan tidigt på förmiddagen ringlar köer av norska bilar över gränsen vid Morokulien. Målet är Charlottenbergs Shoppingcenter bara någon kilometer in i Sverige.

De flesta norrmän är på så kallad harrytur. Harry är norskt slang för dålig smak och det är en resa för att köpa billiga varor i Sverige. Tullar, norska punktskatter och växelkursen gör att kött, ost, godis, alkohol och tobak är mycket billigare i Sverige. Sortimentet går under beteckningen Norgevaror.

Annons

Norrmännen vallfärdar till affärer på den svenska sidan, inte bara i Charlottenberg utan också i bland annat Töcksfors och Nordby längre söderut. De senaste tio åren har handeln exploderat. Svensk Handel skriver i en färsk rapport att norrmän gör 13,7 miljoner resor till Sverige varje år. Och nästan 7 av 10 resor har som mål att handla billiga varor.

Varje år kommer det 4,5 miljoner besökare till shoppingcentret i Charlottenberg. På parkeringsplatserna lastar resenärerna in flak med öl och läsk från sina överfulla kundvagnar.

””

Chartrade tåg

Men mycket vill ha mer. En plan är att få flera tåg att stanna i Charlottenberg. Nu rustas tågstationen upp och kommunen ligger på både Värmlandstrafiken och SJ.

””

Från stationen till shoppingcentret är det 500 meter och det finns redan en gångväg. Nu byggs hiss upp till perrongerna så man kan köra en shoppingvagn ända fram till tågen.

””

Diskussionerna är i sin linda men Madeleine Ward är entusiastisk.

””

Det lilla samhället

Eda kommun har omkring 8 000 invånare. Gränshandeln präglar samhället. Ofta beskrivs centralorten Charlottenberg som det lilla samhället med storstadens utbud. Arbetslösheten ligger på 5,5 procent, 1,3 procentenheter under riksgenomsnittet. Ju längre österut i Värmland man kommer desto större är arbetslösheten. I Filipstads kommun är den över 11 procent.

””

Men urcharlottenbergaren ser ett samhälle i förändring. Handeln flyttar ut från själva samhället och Storgatan har allt färre butiker. Mats Hedenström på Svensk Handel försöker ge ett perspektiv.

””

Gränshandeln i Charlottenberg omsätter nu tre miljarder svenska kronor. Varje år får den svenska staten en halv miljard i rena skatteintäkter.

Annons

Handelns baksida

Baksidan är att kommunen har svårt att rekrytera personal. I det kommunala informationsbladet talas om att kommunen just nu bland annat söker efter förskollärare, socialsekreterare, sjuksköterskor och deltidsbrandmän.

Ändå finns få orosmoln på himlen. Inte ens den växande e-handeln ses som något större hot. Dels så har Norge avgifter också på e-handel och dels har harryturerna över gränsen för många norrmän blivit ett folknöje, ett annat sätt att gå på tur.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons