Annons

Framtidens tåg testas i Nevada-öknen

Utanför Las Vegas, mitt i ingenstans, ska framtidens resande formas. Där visar nu ett amerikanskt företag för första gången upp tubtåg. Visionen: 60 mil, exempelvis Malmö-Stockholm, på knappt en halvtimme.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Det är företaget Hyperloop Technologies Inc (HTI) som i veckan visar upp sitt bygge i Nevada-öknen. Just Hyperloop är namnet på det transportsystem som förespråkarna tror ska förändra hur vi reser och transporterar varor.

””

Han är föreståndare för Kungliga tekniska högskolans (KTH) transportlaboratorium och har tagit emot medarbetare från HTI på studiebesök i Stockholm vid två tillfällen, senast i november.

Annons

Långt rör

HTI är nu ett av flera som tagit upp entreprenören Elon Musks vision om ett transportsätt som för många låter som hämtat ur en science fiction-film. Ett långt rör med minimalt lufttryck ersätter själva tågrälsen. Där inne ska kapslar kunna transportera människor på samma sätt som rörpost skickas.

Till exempel sträckan Los Angeles-San Francisco (600 kilometer) ska kunna avverkas på ner till en halvtimme - jämfört med nuvarande drygt sex timmar med bil - tack vare en topphastighet på 1 200 kilometer i timmen.

Förespråkarna ser flera fördelar förutom de kraftigt nedkortade restiderna, exempelvis att tågvagnarna inte ska behöva vara lika tidtabellsstyrda, utan kunna stanna på många olika ställen.

””

Mycket oklart

Mycket är dock fortfarande oklart, inte minst de faktiska kostnaderna. Vissa gör bedömningen att sträckan San Francisco-Los Angeles skulle kosta 16 miljarder dollar, drygt 100 miljarder kronor att bygga. Skeptiker talar om snarare 800 miljarder kronor. Som exempel kan anges att en planerad testbana i Kalifornien på åtta kilometer beräknas kosta 600 miljoner kronor.

””

TT: Vad tror du om dess framtid?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons