Annons

Fortsatt stor brist på arbetskraft

Arbetsgivare i mängder av yrken har fortsatt svårt att hitta personal, i flera av yrkena har bristen på arbetssökande dessutom ökat, visar Statistiska centralbyråns arbetskraftsbarometer för 2018. I 40 av 72 utbildningsgrupper som undersökts råder det brist på nyutexaminerade.(TT)
Publicerad 11 december 2018

Arbetsgivare i mängder av yrken har fortsatt svårt att hitta personal, i flera av yrkena har bristen på arbetssökande dessutom ökat, visar Statistiska centralbyråns arbetskraftsbarometer för 2018.

I 40 av 72 utbildningsgrupper som undersökts råder det brist på nyutexaminerade. I endast en yrkesgrupp, jurister, är tillgången på nyutexaminerade god.

Annons

Precis som tidigare är bristen stor på lärare och sjuksköterskor. Och i elva av 13 gymnasiala yrkesutbildningar har över hälften av arbetsgivarna rapporterat brist på personal. Framför allt saknas restaurang- och fordonsutbildade.

Framöver pekar arbetsgivarna på att de har störst behov av att öka antalet anställda inom det tekniska området, bland annat civilingenjörer med inriktningar mot elektronik, datateknik och byggnadsteknik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons