Annons

Foodtrucks från norr till söder

Tillgång till vällagad snabbmat från så kallade foodtrucks är inte längre ett storstadsfenomen. Intresset för att starta foodtrucks märks på flera håll i landet. Men Stockholm går mot strömmen. I framför allt Göteborg och Stockholm är foodtrucks en del av gatubilden sedan ett par år.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

I framför allt Göteborg och Stockholm är foodtrucks en del av gatubilden sedan ett par år. Men fenomenet med kringflyttande försäljning av gatumat sprider sig.

””

Försök i flera kommuner

Annons

Till en början höll han till i industriområden med tillstånd från markägarna. Efter en del tjat på kommunen har han sedan april tillstånd att stå på två olika platser intill ett torg. Hans tillstånd gäller året ut.

Örebroarna verkar uppskatta nytillskottet i lunchutbudet.

””

Än så länge förekommer tillfälliga tillstånd för foodtrucks vid exempelvis festivaler på en del håll i landet. Nu arbetar flera kommuner med försök på mer varaktiga lösningar.

Förutom Örebro hör Halmstad, Linköping, Lund och Uppsala till de kommunerna.

””

Trendbrott i Stockholm

Umeå kommun har redan riktlinjer och har hittills utfärdat fyra tillstånd, med ett maxtak på fem, och redan nu finns planer på att utöka.

””

Även Malmö och Göteborg märker en fortsatt ökning av förfrågningar. Men Stockholm går mot strömmen.

I huvudstaden finns i dagsläget 54 gällande tillstånd för foodtrucks, jämfört med ett sjuttiotal i fjol. En prishöjning av månadskostnaden, från 1 000 kronor till 2 500 kronor, har skrämt bort några av företagen, men det är också en fråga om utrymme.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons