Annons

Flygstrejken trappas upp

I dag drabbas över 35 000 resenärer när flygbolaget Norwegian ställer in i princip all inrikestrafik i Sverige, Norge och Danmark. Norwegian ser sig om efter annan personal att hyra in vilket får det norska facket att se rött.(TT)
Publicerad 4 mars 2015

De inställda flighterna är en direkt följd av att samtliga 700 piloter som är anställda i det norska dotterbolaget NAN tas ut i strejk samtidigt som Norwegian tvingar 800 kabinanställda att stanna hemma utan lön.

Inga nyheter om läget mellan parterna har framkommit så läget förefaller vara helt låst.

Annons

Enligt den norska nyhetsbyrån NTB har strejkande piloter - både norska och svenska - under krisen blivit uppringda för att lockas över till ett bemanningsbolag. Uppgifterna tillbakavisas kategoriskt av Norwegian.

””

Väntade förgäves

De flesta resenärer verkar ha nåtts av informationen att Norwegians inrikesflyg ställts in under dagen. Men Christina och Roger Eriksson, som landade på Arlanda flygplats i Stockholm klockan två i natt efter ett besök på Kap Verde, väntade ovetandes på sitt inställda morgonflyg till Luleå.

””

Paret känner sig pressade att snabbt komma hem till jobb och möten som startar redan kring lunchtid.

””

Även Mathias Poreland fick boka om sin biljett efter att ha nåtts av informationen om de inställda flygplanen på Arlanda. Under sin resa från Moskva till Dubai och hem igen har han haft svårt att följa utvecklingen av pilotstrejken och dess konsekvenser.

””

Han upplever inte att strejken ställer till några större problem för honom.

””

Stora kostnader

För varje flygplan som inte lyfter ökar kostnaderna dramatiskt för det redan krisande Norwegian. Enligt Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank, handlar det troligen om tiotals miljoner varje dag som planen står stilla.

””

Hur länge som bolaget klarar av strejken, rent ekonomiskt, är osäkert.

””

"Omoraliskt"

Annons

Långdistanstrafiken kommer inte att påverkas. På andra håll försöker Norwegian ersätta egna flygplan med inhyrda plan och besättningar. Dessutom frigörs personal från andra dotterbolag.

Det norska fackförbundet Parat förväntar sig att internationella fackförbund reagerar.

””

Men enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson finns det från Norwegians sida ingen förståelse för fackets upprördhet.

””

Konkurrenten SAS har märkt ett ökat tryck i biljettförsäljningen de senaste dagarna, men hade i går kväll inga planer på att fylla tomrummet efter Norwegians inställda flyg.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons