Annons

Fler nya USA-jobb än väntat

USA:s arbetslöshet ligger kvar på 3,7 procent i oktober. Samtidigt ökade antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn betydligt mer än väntat. Arbetslösheten ligger kvar på samma nivå som i september, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.(TT)
Publicerad 2 november 2018

Arbetslösheten ligger kvar på samma nivå som i september, enligt statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement. I september var det första gången sedan i december 1969 som arbetslösheten noterades på en så låg nivå.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 250 000 personer under oktober jämfört med månaden före. Det var betydligt fler än under månaden före och betydligt fler än väntat.

Annons

Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig att antalet nya jobb i oktober skulle landa på 190 000, enligt en Reutersenkät.

Att arbetslösheten skulle ligga kvar på septembernivån 3,7 procent var väntat.

Marknadsreaktionerna var måttliga.

I september ökade sysselsättningen med 118 000 enligt reviderade siffror, som därmed hamnar lägre än den preliminära beräkningen på 134 000 nya jobb i september.

Den genomsnittliga timlönen steg fem cent eller 0,2 procent i oktober, vilket ger en ökning i årstakt på 3,1 procent, den högsta nivån på mer än nio år.

De starka jobbsiffrorna i oktober tros påverka amerikanska centralbanken Federal Reserve att signalera en räntehöjning i december. Däremot väntas inget sådant besked lämnas i samband med nästa veckas Fed-möte.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons