Annons

Expert: Skyll inte allt på AF

Gör Arbetsförmedlingen (AF) ett dåligt jobb? Eller har de fått fel åtgärder och resurser att jobba med? Kanske ett omöjligt uppdrag? I varje fall kan man inte skylla allt på AF, anser forskaren Anders Forslund på IFAU.(TT)
Publicerad 4 maj 2017

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tycker att Arbetsförmedlingens resultat när det gäller att få långtidsarbetslösa i jobb är helt oacceptabelt. Men Anders Forslund på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) vill inte peka ut en syndabock.

””

Inte genomtänkt

Annons

Ta till exempel den kritiserade åtgärden Fas 3, som Socialdemokraterna lovade att avveckla om de vann valet. Det sker nu i snabb takt, men de flesta av de 39 000 långtidsarbetslösa som fanns där 2014, är fortfarande kvar hos AF, men i något annat program.

””
””

Reellt problem

Även om Fas 3 inte var rätt tänkt, så siktade man på att lösa ett reellt problem, anser Forslund. För de personer som står allra längst från arbetsmarknaden fungerar inte den vanliga verktygslådan av åtgärder.

””

På senare tid har AF också fått stora, nya grupper att jobba med, framför allt nyanlända med olika utbildnings- och yrkesbakgrund. Det kräver ny kompetens, men har AF fått den personal som behövs? undrar Forslund.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons