Annons

EU räknar med undantag från USA-tullar

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström räknar med att EU får undantag från de ståltullar som USA inför om två veckor. Frågan tas bland annat upp på ett möte med USA-kollegor på lördag.(TT)
Publicerad 9 mars 2018
””
””

Möte på lördag

Malmström kommer bland annat ta upp frågan om undantag på ett möte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Bryssel på lördag. Mötet, där även den japanska regeringen deltar, är inplanerat sedan länge och ska handla om Kinas överkapacitet inom just stålsektorn.

Annons

De omstridda USA-tullarna på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent ska enligt president Donald Trump träda i kraft om två veckor.

USA:s nordamerikanska grannländer, Kanada och Mexiko, har redan fått undantag så länge de förhandlar om ett nytt så kallat Naftaavtal med Washington. Trump har efter en het debatt, både på hemmaplan och med allierade regeringar, även öppnat dörren på glänt för undantag för fler länder.

””

Han pekade då bland annat på möjligheten att koppla undantag från tullarna till omförhandlade försvarsavtal med allierade, samtidigt som han underströk att syftet med tullarna är att minska underskottet i USA:s handel med omvärlden.

"Protektionism fungerar aldrig"

Några snabba motåtgärder från EU, som tullar på jordnötssmör, amerikansk bourbon, jeans eller motorcyklar, är inte aktuella enligt Cecilia Malmström. Men det finns en EU-lista förberedd för tullar på USA-varor som kan användas.

Enligt Malmström kommer EU följa Världshandelsorganisationen WTO:s regler bokstavligen och avvakta i minst 90 dagar med att införa nya USA-tullar.

Många av USA:s närmaste allierade har varit öppet kritiska mot tullbeslutet.

Fel väg att gå - det är Storbritanniens handelsminister Liam Fox slutsats.

””

Från Japan är också tonläget högt. Japans utrikesminister Taro Kono säger att tullarna kan "skada den ekonomiska relationen mellan de två allierade länderna, och även den globala ekonomin".

Rädd för konsekvenserna

Annons

Kina, världens näst största ekonomi, kallar införandet av tullar för en "allvarlig attack på det normala internationella handelssystemet", i ett uttalande på handelsdepartementets hemsida.

Trump kritiseras även på hemmaplan. Representanthusets republikanske talman Paul Ryan gjorde direkt tummen ner för Trumps nya importtullar.

"Jag står inte bakom handlingen och är rädd att det kommer att bli oavsiktliga konsekvenser" säger Ryan i ett uttalande.

Han välkomnar samtidigt att Mexiko och Kanada tillfälligt undantas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons