Annons

Hexagons vd frias för insiderbrott

Hexagons vd Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott. Han slipper också betala 25 miljoner norska kronor i böter. Efter domen säger han sig vara "hängiven" att fortsätta som vd i bolaget.(TT)
Publicerad 10 januari 2018

Åklagaren yrkade på 1,5 års fängelse och mångmiljonböter för Ola Rollén, vd för mätteknikbolaget Hexagon. Rollén hävdade i sin tur att han var oskyldig och att åklagaren missförstått hur allt gått till - en linje som tingsrätten också gick på.

Det är oklart om åklagarsidan i form av Marianne Bender vid norska ekobrottsmyndigheten kommer att överklaga domen. Hon har till den 12 februari på sig.

Annons

"Åklagarsidan måste nu noga gå igenom domen och värdera om vi kommer att överklaga den", säger Marianne Bender i ett pressmeddelande.

Ola Rollén säger att han är "hängiven" att fortsätta som vd för Hexagon efter att han frikänts.

"Jag känner mig lättad av den friande domen vilket bekräftar vad jag och mina advokater sagt från första början; att jag inte gjort något fel", säger han i ett pressmeddelande.

””

Information en knäckfråga

Knäckfrågan i fallet var vilken information Rollén hade när han köpte aktier i det norska biometriföretaget Next hösten 2015, och vad som kan klassas som insiderinformation.

Aktierna köptes via hans privata Cypernbaserade bolag, samtidigt som han förhandlade med Next vd om en nyemission riktad mot Greenbridge Partners, ett investmentbolag med honom själv och flera nyckelpersoner inom Hexagon som ägare.

En uppgörelse om nyemissionen blev klar bara dagar efter Rolléns aktieköp. Uppgiften fick Nexts aktiekurs att rusa, och Rolléns fickor fylldes på rejält.

Men norska ekobrottsmyndigheten anser att Ola Rollén inte hade insiderinformation då han handlade aktier i Next. Det var andra förhållanden som fick kursen att gå upp, enligt rätten som menar att en nyemission också kan vara ett riskprojekt och uppfattas som negativt av aktieägarna.

Påverkar ändå

Hexagon är ett av Stockholmsbörsens största bolag, som Ola Rollén har byggt upp från så gott som ingenting sedan han blev vd för drygt 17 år sedan. I dag uppgår börsvärdet till 155 miljarder kronor, nästan dubbelt så mycket som storbolag som Electrolux och Skanska.

Annons

Företaget är alltså i mångt och mycket synonymt med Rollén.

Vid en friande dom har analytiker tippat att en börsreaktion kommer att stanna på 3-5 procent upp, och lika mycket ner om domen varit fällande. Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken, tror ändå att det som hänt påverkar bolaget.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons