Annons

Danske Banks storägare föreslår ny ordförande

Danske Banks storägare AP Møller Holding kallar till en extra bolagsstämma. Karsten Dybvad, vd för Danska industrin, föreslås som ny ordförande för den skandalomsusade banken.(TT)
Publicerad 6 november 2018

AP Møller Holding, som äger rederijätten AP Møller-Mærsk, vill även tillsätta investeringschefen Jan Thorsgaard Nielsen på posten som vice ordförande. Dessa två ska ersätta Danske Banks nuvarande ordförande Ole Andersen och Jørn P Jensen som leder styrelsens revisionskommitté.

Både Andersen och Jensen har tidigare meddelat att de vill stiga ned från Danske Banks styrelse.

Annons

Däremot väljer ledamöterna Carol Sergeant och Rolv Erik Ryssdal, vd för Schibsted att sitta kvar i den krisdrabbade bankens styrelse fram tills årsstämman i mars 2019. Efter det ämnar de inte ställa upp för omval.

Förändringarna i Danske Banks ledarskap kommer efter att mångmiljardskandalen med misstänkt penningtvätt briserat. Banken utreds för brott i Danmark, Estland och USA.

"Danske Bank behöver ett nytt ledarskap och förändringar i styrelsen för att kunna stärka sin position som en ledande bank i Norden", säger Robert Mærsk Uggla, vd för AP Møller Holding, i ett uttalande.

Ännu har ingen person tillsatts på posten som Danske Banks vd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons