Annons

Chefekonom: minusränta sänder fel signal

I morgon presenterar Riksbanken ett nytt räntebesked. Allt talar för att reporäntan får ligga kvar på rekordlåga -0,5 procent. I februari 2015 tog Riksbanken det historiska beslutet att sänka reporäntan till minus 0,1 procent.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

I februari 2015 tog Riksbanken det historiska beslutet att sänka reporäntan till minus 0,1 procent. En månad senare kom nästa sänkning och sedan februari 2016 har räntan legat på -0,5 procent.

Syftet med minusräntan var att sätta fart på inflationen. I dag har man uppnått målet på två procent. Att Riksbanken ändå inte höjer räntan beror på att inflationen tidigare legat under målet alldeles för länge, förklarar, Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar.

””
Annons

Långsam återhämtning

Återhämtningen efter finanskrisen 2008 har tagit längre tid i övriga Europa och den Europeiska Centralbanken har meddelat att en höjning av räntan kan bli aktuell tidigast nästa sommar.

””

Oron på världsmarknaden är ytterligare en aspekt som Riksbanken måste ta hänsyn till. Många bedömare tror att export kommer att ha större betydelse för svensk ekonomi framöver. Ett globalt handelskrig skulle dock bromsa denna utveckling.

Vill se räntehöjning

Anna Öster skulle gärna se att räntan höjdes och ser ingen risk att inflationen att skena.

””

Riksbanken har tidigare flaggat för en räntehöjning i slutet på året.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons