Annons

Intensiv jakt på lösning kring brexit

Nej, säger minst ett 40-tal av de egna parlamentsledamöterna till Theresa Mays mjukare brexitplaner. Nej, säger också unionisterna på Nordirland, om eventuella gränshinder mot resten av Storbritannien. Lösningar sökes med ljus och lykta inför nästa veckas toppmöte i Bryssel.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018

Arlene Foster, ledare för det nordirländska unionistpartiet DUP, var tydlig när hon hälsade på hos EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, i Bryssel på tisdagen.

””

Barnier hälsade för sin del att samtalen går vidare. EU försöker övertyga om harmlösheten i den "nödlösning" som byggts in för att hålla kvar Nordirland inom EU:s ekonomiska regelverk, om ingen annan uppgörelse kan nås.

Annons

"Arbetar hårt för att förklara och avdramatisera nödlösningen", skriver Barnier på twitter efter mötet med Foster.

Internt motstånd

Premiärminister Theresa May behöver stöd från DUP för att få igenom sina brexitplaner i det brittiska parlamentet. Samtidigt varnas hon även internt för motståndet inom det egna Konservativa partiet. Motståndet är fortsatt starkt mot en "mjuk" brexit, i enlighet med Mays så kallade Chequers-plan från i somras.

””

Möte i november?

Både EU och Storbritannien avvaktar för tillfället nya utspel från motparten i brexitförhandlingarna.

Förhoppningen är fortfarande att EU:s stats- och regeringschefer nästa vecka ska kunna ge klartecken till ett avgörande brexittoppmöte i november för att få till en lösning.

På onsdagen ska Barnier redovisa läget för EU-kommissionen i Bryssel. På fredag ska sedan de 27 kvarstannande medlemsländernas EU-ambassadörer dryfta situationen vid ett extra kvällsmöte i Luxemburg.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons